Proteklih dana hrvatska metropola ponovno je živjela u pravom modnom duhu. Platforma Atelier Green Energy zaslužna je za dugoočekivani povratak hrvatskih i regionalnih dizajnera na modne piste, a prvu je večer obilježila samostalna revija proslavljenog tandema Tandarić Šekuljica, poznatijeg pod imenom ELFS. Spoj mode, glazbe, zabave te više od 400 zaljubljenika u ovakve manifestacije, bili su pravi recept za nezaboravno modno druženje na Zagrebačkom Velesajmu.
Osvježenje uz atraktivnu modnu reviju nudilo se u obliku svježeg aromatičnog talijanskog prosecca Bottege. Prosecco je inače najpopularnije talijansko pjenušavo vino, a njegova popularnost i u Hrvatskoj sve više raste upravo zbog njegove lepršave svježine i elegantnosti. Pakiran je u raskošne i prepoznatljive zlatne i ružičaste sjajne boce, tipične venecijanske estetike.
A ako tražite inspiraciju i poželite kod kuće složiti svoj osvježavajući Bottega koktel, evo njihovog prijedloga:
20 ml Giffard pire malina
100 ml Bottega Gold prosecco
2 dash fee brothers lemon bitter
Bottega Gold Prosecco, talijanske vinarije Bottega, slovi za jednog od najboljih u svijetu. Njihov vrhunski prosseco, brut pjenušac – proizveden je vinifikacijom stopostotnog grožđa prosecco, tj. sorte glera uzgojenog na prekrasnim Valdobbiadene brežuljcima koji su pod UNESCO zaštitom. Ti pitoreskni brežuljci poznati su upravo po proseccu, a nalaze se u blizini predalpske zone Veneta te ih karakterizira idealna klima za ovu vrstu autohtonog grožđa. Beru se ručno, nježno prešaju u podrumu a mošt se, da bi se sačuvala svježina, čuva u čeličnim spremnicima, na niskoj temperaturi. Slijedi fermentacija u tanku tijekom 40 dana pri kontroliranoj temperaturi od 14-15 °C uz dodatak odabranih kvasaca (charmat metoda). Zlatna butelja štiti vino od svih izvora svjetlosti, zadržavajući arome i svježinu i dajući vinu dulji život. Bottega svoje proizvode izvozi u 120 zemalja a prisutna je u većini bescarinskih zona u zračnim lukama cijeloga svijeta. Svake se godine u Bottegi, točnije u Villi Rosini, velikom zdanju iz 19. stoljeća, organizira tradicionalni „Festival berbe”, pravi ritual iz kojeg izviru trenuci povijesti čemu uvelike pridonose gosti, glumci iz Venecije, odjeveni u tradicionalnu odjeću iz 18. stoljeća, i bogata ljetna večera u vrtu te koncert klasične glazbe: najčešće opera pod zvijezdama.
Prosecco je idealan kao aperitiv ili pratnja laganih jela, salata, pršuta San Daniele i mladih sireva. Ime mu se spominje još u 18.stoljeću, negdje oko 1754., a priča se da je i davno prije, Livia, supruga prvog rimskog cara Augustina, rado pila Puxinum “Pucino”, (u književnosti poznat kao prosecco), čije je grožđe skupljano “na padini planine Contuel okrenute prema Jadranskom moru, na par tisuća km udaljene od Trsta.”
Danas je prosecco jedno od najpopularnijih pjenušavih vina na svijetu. Proizvodi se charmat metodom u kojoj se druga fermentacija događa u inox tankovima pod tlakom, a ne u bocama kao kod šampanjca. U proizvodnji prosecca cilj je maksimalno sačuvati sortne karakteristike i voćne arome, za razliku od mineralnih, fermentativnih i oksidativnih aroma koje susrećemo u šampanjcima. Prosecco može biti frizzante (blago pjenušav) ili spumante (više pjenušav). Većina ih ima izuzetno izražene voćne arome s naglaskom na citruse, breskve, marelice, svježe jabuke…